Rating for prikolice.eu

NAKUP PRIKOLICE IZVEN SLOVENIJE

Z vstopom Slovenije v EU in odpravo meja ter carinskih ovir je postalo izredno enostavno izpeljati nakup avtomobila in avtomobilske prikolice v tujini. Kakšni so postopki in na kaj moramo biti pozorni? Postopek, ki velja pri nakupu avtomobila v tujini se v določeni meru razlikuje od postopka nakupa prikolice v tujini. Tudi pri nakupu prikolice v tujini moramo:
 • oceniti stroške in temu posledično pričakovani prihranek pri nakupu,
 • oceniti tveganje glede vnaprejšnega plačila, če prodajalec prikolice nima na zalogi oziroma avansa za potrditev naročila in
 • izpeljati postopek plačila, prevzema v tujini in dostave v Slovenijo ter pridobitve homologacije.

  Ocena stroškov in temu posledično pričakovani prihranek pri nakupu:
 • potni stroški (gorivo, vinjeta skozi Avstrijo, vinjete za druge države, če obstajajo za vlečno vozilo/ v nekaterih državah je dodatno doplačilo potrebno tudi za priklopno vozilo), predori (npr. Avstrija) za povratno pot 1500 km (od doma v tujino in nazaj) so med 200 in 250 EUR in
 • začasno zavarovanje (prikolico pripnemo svojemu avtomobilu) so od 80-140 EUR (pazimo, da imamo pravi tip začasne registracije – veljati mora tudi za tranzitne države). Če prikolico peljemo z lastnim prevoznim sredstvom se tem stroškom izognemo. V tem primeru imamo stroške samo pri tunelih (dražje zaradi prikolice) in vinjetah (odvisno od države) in malo večje porabe goriva (cca. 20-25 % oziroma pri 1500 km plus 35 –50 EUR odvisno od cene goriva v posamezni državi). Najem prikolice za tujino od 20- 30 EUR naprej/dan. Planirati moramo vsaj dva dneva. Ne pozabite na zeleno karto tudi za prikolico.
 • prenočišče, hrana.
  Ocena stroškov brez prenočišča in hrane: od 400 do 500 EUR.

  Postopek nakupa v tujini, dostave v Slovenijo in pridobitve homologacije
 • od prodajalca (pravna oseba) moramo razen prikolice pridobiti tudi originalen račun. Če kupujemo od fizične osebe mora biti kupoprodajna pogodba overjena pri notarju. Za nakup brez davka moramo predložiti potrdilo, da smo davčni zavezanec – drugače plačamo tudi davek (odvisno od države, do 25 %).
 • Za pridobitev homologacijskega kartončka (Potrdilo o skladnosti za posamično odobreno vozilo) je potrebno narediti pregled pri pooblaščeni organizaciji. Stroški pregleda in izdaje homologacije so do 100 EUR. Kontrolor pregleda, če prikolica ustreza veljavni zakonodaji in fotografira ključne dele prikolice, ki morajo imeti vtisnene ustrezne certifikate in oznake.

  Svetujemo, da od prodajalca v tujini pridobite tehnično dokumentacijo iz navedenega področja oziroma kopije homologacij za posamezne vgrajene dele.

  Skupaj z prejetim Potrdilom o skladnosti za posamično odobreno vozilo (homologacija), računom prodajalca gremo na tehnični pregled (če prikolica ni nova), naredimo zavarovanje in registracijo prikolice. LETNI STROŠKI CCA. 100 EUR.

  KAJ V PRIMERU, ČE NAM ZAVRNEJO IZDAJO HOMOLOGACIJE (nimamo ustrezne dokumentacije, prikolica ne ustreza slovenskim predpisom…) ?
  V osnovi imamo dve možnosti. Ponovno v tujino po dodatne papirje in pridobivanje ustrezne tehnične dokumentacije od proizvajalcev opreme, ki je vgrajena v prikolico ali dodatna vgradnja/ sprememba opreme na obstoječi prikolici v Sloveniji. To je seveda povezano z dodatnimi stroški in časom in poznavanjem zadeve. Podjetja, ki se ukvarjajo s tem pri nas zahtevajo za tako delo tudi do 500 eur. Druga varianta je, da nam homologacijo izda podjetje, ki prodaja takšen tip prikolice in, ki ima seveda soglasje pristojnega organa za izdajo tipske homologacije za takšno prikolico od določenega proizvajalca. Seveda to ne bo zastonj in bo podjetje pred izdajo tega dokumenta pogojevalo s plačilom za izdajo takšnega dokumenta (npr. od 150 do 500 EUR).


  SEVEDA JE TUDI POMEMBNO OD KOGA KUPUJETE V TUJINI PRIKOLICO:
 • podjetja, ki ni uradnik zastopnik od proizvajalca,
 • prodajalca, uradnega zastopnika proizvajalca,
 • fizične osebe ali
 • samega proizvajalca.

  Pri nakupu od samega proizvajalca ne prihranimo veliko pri ceni, saj bo proizvajalec, ko nam bo dal nižjo ceno, kot je priporočena v njegovi prodajni mreži, sam sebi uničeval sistem. Običajno dobimo pri njegovem prodajalcu boljšo ceno, ki izvira iz nižjega rabata, ki si ga zadrži prodajalec.

  SEVEDA JE TUDI POMEMBNO ALI KUPUJEMO KOT FIZIČNA ALI PRAVNA OSEBA:
 • kot fizična oseba nam je edina omejitev, če prestopamo mejo EU 10.000 eur, ko je potrebno narediti prijavo
 • podjetja - slovenski davčni predpisi glede iznosa in plačevanja z gotovino v tujini
 • prodajalec v tujini: njegovi predpisi glede sprejemanja največjega zneska gotovinskega plačila oziroma nakazilo preko banke...V Sloveniji je omejitev za plačevanje v gotovini 5000 eur. Znesek nad tem obvezno preko transakcijskega računa oziroma nakazila preko banke...

  Seveda je idealno in z najmanj rizika, da plačamo ob samem prevzemu prikolice. Seveda pa je to zaradi predpisov glede pranja denarja in davčnih omejitev (ker ne kupujemo v tujini običajno prikolice za 400-500 eur) to včasih težko izvedljivo. Lažje je to pri nakupu od fizične osebe (ko mi kupujemo kot fizična oseba in nismo davčni zavezanci). Vendar pa je v teh primeruh običajno problem dokumentacije, ki jo potrebujemo pri homologaciji prikolice.

  Z vidika varnosti našega nakazila v tujino je rizično, če prikolice prodajalec nima na zalogi in zahteva delno ali celo avansno plačilo in daljši rok dobave. V Nemčiji, Avstriji sodišča delujejo drugače kot pri nas in je direktor, lastnik kazernsko odgovoren, če ne zagotavlja likvidnosti poslovanja oziroma podjetje posluje z izgubo. V praksi to pomeni, da plačate anaprej z rokom dobave npr. 2 meseca ali več dni. V tem času (od vašega plačila do predvidene dobave/prevzema prikolice) lastnik ugotovi, da posluje z izgubo in preko sodišča prijavi insolventnost. Sodišče določi odvetnik. Rezultat, lastnik je dolžan npr. vrniti 20-25% plačil v 5 letih, ostalo se odpiše. Fikcija. Ne, v Avstriji to traja 2-3 mesece, Nemčija in druge podobno.
  Naš primer iz sredine leta 2012 od prodajalca v Avstriji, ki je bil celo zastopnik proizvajalca:

  Za dobavo prikolice, potrditev naročila smo nakazali v Avstrijo slabe 3000 eur. Po dogovorjenem roku dobave so se pričela izmikanja izgovarjanja lastnika podjetja iz Avstrije. Delavka (kasneje izvemo, da je bila na vajeniški praksi) ni vedla ničesar. Lastnika nikoli ni bilo v pisarni, ko smo klicali. Na mobilni telefon se ni oglašal. Na mejle ni odgovarjal. Po slabem mesecu takšnega komuniciranja smo preko odvetnika v Celovcu v Avstriji vložili izvržbo. Sodišče izda pravnomočni plačilni nalog. Avstrijsko podjetje je vložilo predlog za insolventni postopek. Vsi upniki smo skupaj prijavili za 135.998,20 EUR dolga. Čas od vplačila našega nakazila, pravnomočnega sklepa o plačilu avstrijskega sodišča do sklepa o insolventnosti firme CS Car Aluminium Trailers GmbH 4 mesece- vmes julij in avgust, sodne počitnice.
  Seveda smo si za to sami krivi, da podjetje CS Car Aluminium Trailers GmbH iz CELOVCA oziroma tega lastnika podjetja g. Christian Wilfred Sichitz nismo predhodno zopet preverili. Po zadnjem preverjanju smo izpeljali še nekaj nakupov in vse bilo brez problemov. Če bi ponovno preverjali, bi ugotovili, da je v tem času odprl v Sloveniji podjetje ALU-PRIKOLICE d.o.o., ki je zaradi dolga(ov) že v blokadi in stečajnem postopku ter, da je sodišče že postavilo zastopnika/stečajnega upravitelja:


  Torej, zoper CS Car Aluminium Trailers GmbH iz CELOVCA smo na sodišče vložili preko odvetnika tožbo in je sodišče v slabih dveh tednih izdalo plačilni nalog, ki je medtem postal tudi izvršljiv. V tem času pa je dolžnik CS Car Aluminium Trailers GmbH iz CELOVCA medtem predlagal odprtje insolvenčnega postopka, v katerem predlaga prisilno poravnavo. Upniki naj bi dobili 20% delež, pri čemer naj bi se izplačali obroki v višini 5% vsakih 6 mesecev z začetkom 6 mesecev po sprejemu takšne poravnave. Prijavili smo terjatev v okviru insolvenčnega postopka. Sodišče je sprejelo sklep o prisilni poravnavi. Družba CS Car se je zavezala, da bo skupno plačala svojim upnikom 22%-ni delež, pri čemer plača 5% v roku 6-ih mesecev, nadaljnjih 5% v roku 12-ih mesecev, 6% pa v roku 18-ih in 24-ih mesecev. Izvleček sklepa:  KER DRUŽBA CS Car Aluminium Trailers GmbH NI PLAČALA 5% JE SODIŠČE KONEC LETA 2013 RAZGLASILO STEČAJ FIRME.

  PO PODJETNIŠKIH IZKUŠNJAH IN NEDOBAVLJENIH PRIKOLICAH V SLOVENIJI IN AVSTRIJI IN STEČAJU OBEH FIRM JE gospod Christian Wilfried Sichitz KONEC LETA 2013 ODPRL NOVO PODJETJE NA SLOVAŠKEM:  Nakup prikolice pri prodajalcih je v teh kriznih časih tudi v Nemčiji, Avstriji, Nizozemskem, Madžarskem, Češkem, Slovaškem, Poljskem postal rizičen, če prodajalci naše željene prikolice nimajo na zalogi. Običajno zahtevajo tudi predplačilo kot potrditev naročila. Tak prodajalec, firma lahko posluje na izven super, saj lahko takšno vizuelno poslovanje temelji z lizingi avti podjetja in najemu pisarn.... Finančno poslovanje podjetij lahko v Nemčiji, Avstriji in drugih državah EU lahko preverimo samo proti plačilu bonitetnega plačila. Brezplačen način preverjanja kot ga imamo v Sloveniji (transkakcijski računi Banka Slovenije, AJPES...) drugje v Evropi ne poznajo.


  ALI SE NAKUP V TUJINI SPLAČA?
  Brez dvoma se individualni nakup avtomobilske prikolice (rabljene ali nove) v tujini ne splača, če je prikolica npr. 400 EUR cenejša kot v Sloveniji. Že sami osnovni stroški individualnega nakupa so od 400 EUR dalje. Če pa se zadeva zakomplicira pri homologaciji se stroški povečajo lahko še najmanj za enkrat. Tudi sam vidik garancije ne smemo zanemariti, čeprav je ta zadeva pri prikolici lahko manj problematična kot pri nakupu in servisiranju avtomobila.
  Upoštevajte eventualna popravila pri rabljeni prikolici. Kritična je osovina (odvisno od modela par 100 eur/kom naprej), delovanje naletne zavore (od 250 eur dalje), menjava zavornih ploščic in zajl (odvisno od osi, od dobrih 200 eur dalje za eno os), pnevmatike, če odmislimo zunanji izgled...

  NASVET:
  (1) Pred lastnim nakupom v tujino najprej pridobimo vsaj dve pismeni ponudbi domačih prodajalcev prikolic. To primerjamo z cenami v tujini (ne pozabite primerjati ceno z davkom : ceno z davkom ali ceno brez davka z ceno brez davka). Na osnovi pridobljene razlike in stroškov nakupa in popravila boste lažje ocenili, ali se nakup v tujini splača ali pa vas pride ceneje, če kupite v Sloveniji.

  (2) Seveda tudi pri nakupu v Sloveniji morate biti pozorni na to, da vam prodajalec poleg prikolice izroči tudi homologacijo (če jo nimate imate dodatne stroške pri pridobivanju – brez homologacije je prikolica neuporabna) in ustrezne papirje (npr.navodila za uporabo in vzdrževanje, seznam pooblaščenega servisa/servisov). Za lahki priklopnik (skupna nosilnost do 750 kg z ali brez zavore potrebujete pri kontroli na cesti tudi "POTRDILO O TEHNIČNI BREZHIBNOSTI LAHKEGA PRIKLOPNIKA". V kolikor vam ga prodajalec ne izroči ob nakupu prikolice morate navedeno potrdilo pridobiti sami, cena postopka do 20 eur. Kazen ob prometni kontroli na cesti v primeru vožnje brez navedenega potrdila od 150 eur naprej.

  (3) Svetujemo veliko previdnost nakupa prikolice od posrednikov, uvoznikov iz tujine brez računa ali celo homologacije in/ ali nakup takšne prikolice preko posredniške agencije/prepis prikolice/ brez priloženih papirjev iz katerih je razvidna zgodovina lastništva prikolice in homologacije ter plačila davka. Tako kot pri osebnih avtomobilih se tudi na področju prikolic lahko zgodi, da kupec prikolico kupi v tujini ob predložitvi dokumentov x podjetja, ki ima Si davčno številko. Prodajalec mu v tujini zaradi tega ne zaračuna davka. Tak kupec-beri fizični posrednik lahko sam izdela in predloži ob homologaciji račun, ki se glasi na njega, saj za prikolice ni obveznega plačila posebnega davka kot je za avtomobile, kjer je drugačen sistem kontrole. Lahko je tak fizični prodajalec tudi lastnik svojega podjetja preko katerega je kupilo njegovo podjetje prikolico v tujini – ter zatem prodalo njemu in on, jo sedaj prodaja naprej brez plačila davka v tej verigi. NASVET: Ob nakupu nekaj mesecev stare prikolice od fizične osebe zahtevajte tudi vso zgodovino papirjev-računov in preglejte kupce in obračun davka. Če pa je prodajalec tudi lastnik podjetja, ki mu je prodalo prikolico zahtevajte in preverite potrdilo o plačilu davka. Takšne "prodajalce" prepoznamo po tem, da prodajajo prikolico kot fizična oseba, na AVTOnetu, BOLHI ali SALAMONU imajo veliko oglasov , kot fizična oseba. V primeru, če njihovo telefonsko vtipkamo v iskalnik na internetu ugotovimo, da so imeli včasih firmo, ki je zaprta ali delujoča z par tisoč evri letnega prometa....Manj rizičen je drugi tip prodajalcev. Prikolico kupi v akciji, npr. OBI, MERKUR in potlej za par 10 eur prodaja dražje malo voženo ali celo popolnoma novo...

  (4) Predhodno preverite prodajalca v tujini. Preverite tudi, kdo so lastniki podjetij. Ali imajo več podjetij.

  (5) Na računu mora biti tudi vedno obračunani davek (DDV). OBVEZNO ZAHTEVAJTE RAČUN TUDI OD PRODAJALCA- FIZIČNE OSEBE OZIROMA POSREDNIŠKEGA PODJETJA PRI PRODAJI. Tudi za posredniško prodajo velja ista pozornost.  Pomembno je tudi, da se medsebojno ujemajo številke v homologaciji, dokumentih, ki so podlaga za pridobitev homologacije z vtisnjenimi številkami na šasiji in tablici prikolice, ter, da ni šasija pobrušena na posameznem delu (npr. brušenje starih številk, vtis novih). Seveda je razumljivo, da se zunanji gabariti (dolžina, širina) na dokumentih ujemajo z meritvijo na dejanski prikolici. DA, TUDI TO SE DOGAJA, DA JE PRIKOLICA UKRADENA - PAPIRJI PA OD DRUGE.

  KAJ V PRIMERU, ČE NIMAMO HOMOLOGACIJE ?

  V osnovi imamo dve možnosti.
 • Homologacijo oz. dokumente za duplikat pridobimo od prodajalca oziroma zastopnika proizvajalca v Sloveniji ali samega proizvajalca,
 • brez homologacije se lahko vozimo samo po dvorišču, saj je vožnja brez Potrdila o tehnični brezhibnosti lahkega priklopnika (pogoj za pridobitev homologacija) ali vožnja brez Prometne (pridobitev zopet homologacija plus dodatni papirji) prekršek, ki je kaznovan tako finančno kot z kazenskimi točkami. Poleg vožnje prikolice brez ustreznih dokumentov se finančno in kazenskimi točkami obravnava tudi vožnja z papirji, ki ne ustrezajo dejanski prikolici.

  Tako kot avto ima tudi vsaka prikolica svojo številko (VIN številka), ki je navedena na homologaciji. Nakup prikolice brez davka (tekoča računalniška kontrola med izdanimi homologacijami in registracijami) ima za posledico, da v manj kot letu dni boste morali plačati davek skupaj z zamudnimi obrestmi (davčna izvršba). Od prodajalca nazaj ga boste lahko izterjali, če Vam bo vrnil sam ali preko sodišča. Obstoječa davčna zakonodaja je namreč taka, da v kolikor ni možno izterjati davčnega dolga od prodajalca je solidarni porok za davek kupec. To velja tako v Sloveniji kot v ostalih evropskih državah. Zato običajno resni prodajalci , če kupite v EU brez davka (Nemčija, Avstrija,Nizozemska..) zahtevajo poleg izjave od podjetja tudi izjavo odgovorne osebe, da se bo davek obračunal v Sloveniji. To pomeni, da dajete tudi osebno jamstvo za obračun in povračilo v primeru v primeru kakršnega koli neplačila...

  Vaša vprašanja nam lahko posredujete tudi preko E-pošte:info@prikolice.eu
  03.12.2021


  Domov