Rating for prikolice.eu

NAKUP PRIKOLICE V SLOVENIJI

Določene skupne zakonitosti veljajo ne glede na to, ali prikolico kupimo v Sloveniji (v nadaljevanju) ali v tujini (podrobneje o tem v poglavju NAKUP V TUJINI).

Ob nakupu prikolice v Sloveniji moramo biti pozorni na:
 • prikolica mora imeti homologacijo. Na homologaciji je navedena številka šasije, ki mora biti identična številki na tablici in odtisu na šasiji prikolice. Poleg tega se zunanje dimenzije prikolice morajo biti enake dimenzije prikolice v naravi.
 • Številka šasije na Potrdilu o tehnični brezhibnosti lahkega priklopnika (do 750 kg) se mora ujemati s številko navedeno na homologaciji. Za pri nas kupljene prikolice homologacijo tehnično potrdilo brezplačno zagotovimo mi. Oba dokumenta sta če vključena v ceno prikolice in ju prejmete ob prevzemu prikolice. Na homologaciji in na Potrdilu o tehnični brezhibnosti ni naveden kupec. Prikolica ima 3 tablico od avta in zavarovanje gre iz avtomobila. tehnični pregled vsake štiri leta.
 • homologacija je skupaj z nekaterimi drugimi dokumenti podlaga za pridobitev prometnega dovoljena za prikolice nad 750 kg skupne. Taka prikolica ima svojo prometno, vpisano je lastništvo, tehnični pregled je vsako leto. Strošek cca. 100 eur.

  Ključno je, da se medsebojno ujemajo številke v homologaciji na šasiji prikolice, ter, da ni šasija pobrušena na posameznem delu (npr. brušenje starih številk, vtis novih). Seveda je razumljivo, da se gabariti (dolžina, širina) na homologaciji ujemajo z meritvijo na dejanski prikolici. DA, TUDI TO SE DOGAJA, DA JE PRIKOLICA UKRADENA - PAPIRJI PA OD DRUGE.

  KAJ V PRIMERU, ČE NIMAMO HOMOLOGACIJE ?

  V osnovi imamo dve možnosti.
 • Homologacijo oz. dokumente za duplikat pridobimo od prodajalca oziroma zastopnika proizvajalca v Sloveniji, ali
 • brez homologacije se lahko vozimo samo po dvorišču, saj je vožnja brez Potrdila o tehnični brezhibnosti lahkega priklopnika (pogoj za pridobitev homologacija) ali vožnja brez Prometne (pridobitev zopet homologacija plus dodatni papirji) prekršek, ki je kaznovan tako finančno kot z kazenskimi točkami. Poleg vožnje prikolice brez ustreznih dokumentov se finančno in kazenskimi točkami obravnava tudi vožnja z papirji, ki ne ustrezajo dejanski prikolici.

  PASTI NAKUPA, KJE KUPITI PRIKOLICO

  Kriterij nakupa prikolice je seveda zadovoljitev naših potreb in zahtev ki jih imamo. Pri samem nakupu si lahko pomagamo na različne načine (npr. tudi z opomnikom : podrobneje o njem v poglavju Pogoji-vožnja /avto-izpit) Pomembno je, da ob imamo skupaj z prikolico, ko kupujemo:
  OD PRAVNE OSEBE
 • homologacijo, račun na katerem je navedena številka šasije, tehnično potrdilo o brezhibnosti lahkega priklopnika, blagajniški prejemek z navedeno številko šasije...
  OD FIZIČNE OSEBE
 • homologacija
 • veriga lastništva
 • pri poooblaščeni organizaciji overjena kupoprodajna pogodba

  Posebna zgodba za sebe so nakupi prikolic od fizičnih oseb, ki so jih le-ti kupili v tujini in jo pripeljali v Slovenijo ter jo novo ali po mesecu lastništva prodajajo naprej. Običajno ni računice, da fizična oseba kupi prikolico z davkom v tujini in jo prodaja v Sloveniji po bistveno nižji ceni. Posebej če to velja v primeru, ko prikolica še nima homologacije in vam takšen kupec preda vse papirje za individualno homologacijo...
  Podrobneje o tem v poglavju NAKUP V TUJINI.

  Posebna zgodba so tudi prodajalci, pravne osebe, ki ponudijo ceno(po pogajanjih glede rabatov, cen) oziroma varianto, da se na račun piše nižja cena kot dejansko plačate. Plačate več, v gotovini prodajalcu seveda, vendar ne plačate davka od razlike(tukaj ti prodajalci spustijo ceno zaradi "konkurenčnosti"). Seveda pri davčni kontroli se lahko takoj ugotovi, da ni logično, da je cena na računu nižja kot je nabavna cena oziroma lastna cena izdelave.

  Pozorni moramo biti tudi pri nakupu novih prikolic od prodajalcev, ki so jih kupili v akciji v posamezni tehnični trgovini. Tukaj moramo ločiti na tiste prodajalce, ki so kupili prikolico za sebe, naložili preveč (pri nakupu rabljene prikolice vedno preverimo osovino) in sedaj to prodajajo. Druga kombinacija pa kupci, ki poceni kupijo prikolico v akciji (običajno z cerado) in sedaj prodajajo naprej..

  Skupni imenovalec vsemu temu je seveda čim nižja cena. To za kupca prinaša velik plus pa tudi odgovornost in tveganje, da v primeru davčne kontrole mora on namesto prodajalca plačati davek, saj je po davčni zakonodaji soodgovoren za plačilo, še ni možno izterjati plačila od prodajalca.
  Pri prikolicah je sistem podoben kot pri avtomobilih. Vsaka ima svojo številko, vtisneno v šasijo in je identična številki na homologaciji. Skratka sledljiva zadeva.

  Ceno nakupa si lahko znižamo po legalni poti. Namreč v primeru, da smo davčni zavezanec, prihranimo pri nakupu 22 % (višina davka za prikolice). To seveda ne pomeni, da takoj plačamo 22 % manj temveč, da v mesecu davčnega obračuna teh 22 % zneska odbijemo od zneska svojega davka, ki ga moramo plačati državi. Pogoj je seveda, da je tudi prodajalec v Sloveniji davčni zavezanec. Če prodajalec ni davčni zavezanec, si ne smemo odbijati vhodni davek. V Sloveniji je kar nekaj prodajalcev, tudi proizvajalcev, ki ne presegajo letnega praga, kateri je pogoj za uveljavljanje, znižanje 22 % vrednosti nakupa oziroma vhodnega davka pri kupcu.

  POTREBNI IZPITI ZA VOŽNJO PRIKOLICE TER NA KAJ MORAMO BITI POZORNI PRI/PRED IZBIRO -NAKUPU PRIKOLICE JE V POGLAVJU "Pogoji-vožnja (avto,izpit,..)
  Vaša vprašanja nam lahko posredujete tudi preko E-pošte:info@prikolice.eu  Domov

  03.12.2021